Discountdorm en Killerwhales

13/08/2008 Victoria

Boem-dreun-boem-dreun-boem. We tellen af. Nog maar een half uur tot 1.00 AM, de sluitingstijd van de bar onder ons. We slapen in de berucht 'discountdorm', onddanks de waarschuwing van de receptie dat 'the room could be just a little bit noisy'. Gelukkig staat de muziek hard genoeg om niet alleen de bassen te voelen, maar ook de zanger te verstaan. Op de muur van onze kamer hangt een briefje met de attente mededeling dat het hostel ook oordopjes verkoopt. Gelukkig is hier ruimte voor in ons budget, door de zojuist verkregen discount vanwege de luidruchtigheid van de kamer.

Na onze eerste afgeprijsde nacht in Victoria, gelegen aan de zuidkust van Vancouver-Island, kunnen we ons verheugen op onze allerlaatste activiteit op de 'to do list' in Canada: Whale watching. We struinen door het relaxte Victoria naar de haven, met een echt vakantiegevoel. De stad is volgehangen met bloembakken, de mensen op straat glimlachen ons zo breed toe dat ik er naast intens vrolijk bijna wantrouwig van wordt. De zon, die sinds ons vertrek uit Prince Rupert bijna onafgebroken met ons mee is gereisd, laat ons ook in de verste uithoek van Canada niet in de steek. Warm en stralend weer: tijd om verkoeling te zoeken op de oceaan tussen de orka's en de walvissen. Een biologe en een strandwacht op walvissenjacht!

Het kustwater van Victoria wordt bewoond door zo'n 90 Minca- walvissen en enkele groepen orkas's. Gehuld in een warm pak waar het Michelin-mannetje jaloers op zou zijn scheuren we in 'Zodiac stijl' (in een kleine maar krachtige motorboot) over de Pacifische golven.

Met de wind in de haren genieten we met volle teugen van de boottocht. Kan dit nog beter worden? Even later zet Christian, onze schipper, de motor uit. Een zwart puntje in de verte is zichtbaar. Een vin! De vin blijkt toe te behoren aan een 'killerwhale' , een orka. Het is een jong mannetje, een peuter van bijna 6 meter lang. In een flits zien we hem als licht schim langs de boot schieten, voordat hij spuitend boven water komt. We houden onze adem in. Hij duikt weer onder en neemt een aanloop voor een schitterende Free Willy- sprong boven het water! Vele seconden later hoor ik de klik van mijn digitale camera: het levert een schitterende foto op van het nagolvende wateroppervlak. Zucht... Dan maar inprenten op het netvlies. We zien die dag volgens Christian uitzonderlijk veel orka's , naast een tiental Minca- walvissen. Ze lijken zich geen van allen te storen aan de aanwezigheid van onze boot. Sommigen zwemmen vlak langs ons heen, het is erg indrukwekkend om zulke dieren van zo dichtbij mee te maken. Enkele orka's laten van een afstand nog wat acrobatiek zien, terwijl we via de onderwatermicrofoon vlagen van walvissenzang horen. Drie uur later varen we terug naar de haven van Victoria, met veel ontzag, talloze foto's van rugvinnen en een waanzinnige ervaring rijker!

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer